POVEZAVE


NASVETI

PEKA KRUHA

Moka

Moka za kruh mora biti drobno zmleta, da dobimo rahel, dobro prebavljiv, polnovreden kruh. Za nekatere vrste kruha uporabimo grobo polnovredno moko, ki vsebuje biološko aktivne snovi, ali celo grobo zdrobljeno žitno zrnje.

Kvas za vzhajanje testa

Pekovski kvas je lahko svež ali suh in je primeren za vse vrste pšeničnega, koruznega, ajdovega ali ovsenega kruha. Kvas preprosto zdrobimo v moko ali ga razpustimo v mlačni vodi. V kvasu so glivice kvasovke, ki se ob primerni hrani in ugodni temperaturi hitro razmnožujejo z delitvijo. Sestavljen je iz 70 odstotkov vode in 30 odstotkov suhe snovi. Poraba kvasa je odvisna od načina mesenja. Na splošno velja, da pri takojšnji zamesitvi potrebujete od 1,5 do 8 odstotkov kvasa, vendar upoštevajte še: letni čas - pozimi boste potrebovali več kvasa kot poleti; temperaturo testa - pri nižji temperaturi testa potrebujete več kvasa, pri višji manj; velikost izdelka - manjši izdelki zahtevajo več kvasa, večji manj; obliko izdelka - okrogli izdelki potrebujejo manj kvasa kot podolgovati; način oblikovanja - pri tanjšanju testa potrebujete več kvasa; tip moke - za bele moke potrebujete več kvasa; količino testa - pri manjši količini testa potrebujete več kvasa kot pri večji; kakovost kvasa - če je kvas slabše kakovosti, ga potrebujete več kot običajno. Kvas shranjujte v hladilniku ali temnejšem in hladnejšem prostoru. Če kvas zmrzne, ga morate odtajati. Pri tem prav tako izgubi kakovost, zato ga dodajte več.

Dišave in začimbe

Če jih dodamo testu, dajo kruhu značilno aromo in pospešijo prebavo. Dišave so lahko cele ali zmlete. Slednje imajo močnejšo aromo, zato jih dodamo manj. Med dodatki naj omenimo morsko ali zeliščno sol, kumino, janež, koromač, koriander, laneno seme, mak, sezam, sončnično, bučno seme, vaniljo, cimet, orehe, rozine, suho sadje. Pa tudi skuto in sir. Krompir (kuhan in gladko pretlačen) dodamo krušnemu testu, da prepreči izsušitev in olajša prebavo. Med ali rjavi sladkor uporabimo za sladke kruhe.

Tekočina

Pomembno je, da je tekočina za testo hladna, ker bo tako kruh sočnejši. Testo lahko zamesimo z vodo (rajši s trdo kot z mehko) ali z mlekom, s pinjencem, sirotko, kislim mleko, z zeliščnim čajem ali vodo, v kateri se je kuhalo suho sadje. Za kilogram polnovredne moke potrebujemo približno od 1/2 do 3/4 litra tekočine, ki jo prilivamo počasi.

Maščoba

Za posamezne vrste kruha lahko dodamo tudi maščobo - hladno stisnjeno rastlinsko olje ali surovo maslo.

Priprava testa

Temperatura prostora, v katerem bomo pekli kruh, naj bo med 21 in 27 stopinjami Celzija. Moka in druge sestavine naj bodo ogrete na temperaturo prostora. Za kilogram moke je dovolj kocka svežega kvasa. Uporabimo lahko tudi suh aktivni kvas. Kvas aktiviramo tako, da ga pomešamo v malo mlačne vode, ki ji dodamo nekaj moke in žličko sladkorja, ter pustimo na toplem (pri približno 30 stopinjah Celzija), da naraste na dvakratno prostornino. Tako pripravljenemu kvasnemu nastavku dodamo preostalo moko, vodo (za kilogram moke navadno potrebujemo med 5 in 6 dl vode), sol (običajno 18 g, to je dve čajni žlički na kilogram moke) in morebitne druge dodatke. Mesimo vsaj 10 minut, pokrijemo in pustimo na toplem od 20 do 30 minut. Testo je dobro vzhajano, če se mu prostornina podvoji. Le iz pravilno vzhajanega testa lahko spečemo rahel in mehak kruh.

Peč

Kruh lahko pečemo v krušni ali električni peči. Električno pečico prej segrejemo na želeno temperaturo, ki jo med peko znižamo. Kruh pečemo vedno v pekaču, in ko je pečen, ga tam pustimo nekaj minut ter šele potem vzamemo ven. Ali je kruh že pečen, lahko preverimo tako, da ga prebodemo s pletilko ali po dnu potrkamo z roko. Če bobni, je kruh pečen. Če je skorja debela in trda, kruh za 10 do 15 minut zavijemo v vlažen prt. Potem ga odvijemo in pustimo, da se ohladi.

SHRANJEVANJE KRUHA

Kruha ne smemo shranjevati v zaprtih plastičnih vrečkah in posodah niti v kovinskih posodah ali zaprtih predalih. S tem namreč preprečimo normalno izhlapevanje vlage iz kruha, zaradi česar se lahko začne kvariti. Skorja in sredica postaneta pri takem shranjevanju nenavadno mehki, vlažni in kmalu se lahko pojavi plesen. Kruh shranjujemo v papirnatih ali drugih perforiranih vrečkah. Navadno je uporaben dan ali dva, industrijsko predpakiran kruh pa do datuma na embalaži. V bližini ne smemo shranjevati drugih živil z močnim vonjem, saj se kruh hitro navzame vonjav iz okolice. Kruh lahko tudi zamrznemo, če nam ostaja. Najbolje je zamrzniti svež kruh, saj se med ohlajanjem še nekoliko postara. Kruh narežemo na rezine in ga v polietilenskih vrečkah položimo v zamrzovalno skrinjo. Odtalimo ga lahko v peči ali pečici štedilnika in ga čim prej porabimoDOMAČI KRUH
Sestavine:
črna moka,polbela moka,sirotka...

RŽENI KRUH
Sestavine:
ržena moka,polbela moka,droži...

KORUZNI KRUH
Sestavine:
koruzna moka,bela moka,koruzni zdrob...

AJDOV KRUH
Sestavine:
črna moka,ajdova moka,pinjenec...